Autoverzekering

Autoverzekering

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, beter bekend als WA-verzekering of autoverzekering, is een verzekering die schade dekt die je met je voertuig hebt aangebracht bij een ander.

Definitie WA-verzekering: De WA-verzekering dekt schade die met het voertuig van de verzekeringsnemer is aangericht aan derde partijen.

Een WA-verzekering is verplicht voor alle auto- en motorbezitters, zonder WA-verzekering mag je de weg niet op. Er bestaan drie soorten WA-verzekeringen: de standaard WA-verzekering, de WA plus beperkt cascoverzekering en de allriskverzekering.

Welke verzekering de beste keuze is voor jou, hangt vooral af van de leeftijd van je voertuig.

De drie soorten autoverzekering

De standaard WA-verzekering is voor alle autobezitters verplicht, maar in veel gevallen is het verstandig om een beperkt of volledig cascoverzekering (allrisk) af te sluiten.

Standaard WA-verzekering
Met een standaard WA-verzekering wordt schade gedekt die je met je voertuig toebrengt aan derde partijen. Doorgaans dekt deze verzekering schade tot een maximale waarde van € 2.500.000,00.

Dit type verzekering wordt meestal gekozen voor voertuigen die ouder zijn dan acht jaar. Voor jongere voertuigen is een meer uitgebreide WA-verzekering doorgaans de beste keuze.

Beperkt casco WA-verzekering
Bij een beperkt casco WA-verzekering dek je schade aan derde partijen, net als bij de standaardverzekering, maar ook sommige soorten van schade aan je eigen voertuig.

De precieze dekking kan per verzekeraar verschillen, maar over het algemeen worden de volgende soorten van schade aan je eigen voertuig gedekt:

• Hagel- of stormschade
• Brand
• Diefstal
• Ruitschade

Hou er rekening mee dat onder meer schade door vandalisme of door eigen fouten dus niet gedekt worden onder de beperkt cascoverzekering. Meestal is de beperkt cascoverzekering de beste keuze voor voertuigen van vier tot acht jaar oud.

Volledig casco-/allriskverzekering
Bij een volledig cascoverzekering (meestal allriskverzekering genoemd) wordt alle schade gedekt die de andere twee verzekeringen dekken, met eveneens dekking voor de volgende soorten schade:

• Schade door eigen schuld
• Aanrijdingen
• Vandalisme

Enkele soorten schade worden overigens ook bij de allriskverzekering niet gedekt, waaronder natuurrampen of natuurlijke slijtage van het voertuig. De allriskverzekering wordt vooral gekozen voor nieuwe voertuigen tot vier jaar oud.

Meer weten over de ins en outs van autoverzekeringen? Lees dan ook onze artikelen op deze pagina, die in meer detail ingaan op alle facetten van autoverzekeringen.

Autoverzekering snel en gemakkelijk uitbreiden

Autoverzekering

Iedere automobilist weet dat een goede autoverzekering onmisbaar is. Wie dagelijks op de weg zit krijgt wel eens te maken met situaties...

Lees meer

5 Tips die je helpen om de juiste autoverzekering te kiezen

Autoverzekering

Iedere eigenaar van een auto moet in Nederland beschikken over een autoverzekering, soms ook wel een wettelijke...

Lees meer

Denk ook op vakantie aan je verzekeringen

Autoverzekering, Reisverzekering

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Zo ben je verplicht om een zorgverzekering af te nemen en moet je een autoverzekering...

Lees meer

Is jouw auto nog goed verzekerd?

Autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht in Nederland voor iedereen die met zijn of haar auto de openbare weg op gaat. Er zijn verschillende...

Lees meer

Snel de goedkoopste autoverzekering vinden

Autoverzekering

De goedkoopste autoverzekering afsluiten kan je heel veel geld besparen. Je bent immers verplicht een autoverzekering af te sluiten als je...

Lees meer

De belangrijkste verschillen om op te letten bij autoverzekeringen

Autoverzekering

De autoverzekering is één van de verplichte verzekeringen in Nederland. Iedereen met een motorvoertuig (waaronder dus een auto), moet...

Lees meer

Wordt pechhulp vergoed door je autoverzekering?

Autoverzekering, Uitgelicht

Het is iets waar niemand op zit te wachten, maar ook iets waar ongeveer een kwart van de auto’s jaarlijks mee te maken krijgt: pech....

Lees meer

Slim verzekeren: doe een kenteken check voor aanschaf van je auto

Autoverzekering, Uitgelicht

Het type autoverzekering dat je afsluit voor een auto hangt onder meer af van de leeftijd van de auto. Oudere auto’s hebben over het...

Lees meer

Het juiste type autoverzekering kiezen: de afwegingen

Autoverzekering, Uitgelicht

Een autoverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd) is een verplichte verzekering voor alle eigenaren van een motorvoertuig (auto's, maar...

Lees meer
Close