Geschreven door 08:31 Autoverzekering

5 Tips die je helpen om de juiste autoverzekering te kiezen

Iedere eigenaar van een auto moet in Nederland beschikken over een autoverzekering, soms ook wel een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering genoemd (WA-verzekering). Niet iedere autoverzekering is echter hetzelfde. Grofweg maken we onderscheid tussen een allriskverzekering, een beperkt cascoverzekering (soms WA+ genoemd) en een basis WA-verzekering.

Daarnaast bestaan er ook verschillen tussen verzekeraars. Dat kan zitten in dekking, premie en kortingen of voordelen die je als klant kunt ontvangen.

Door autoverzekeringen te vergelijken kun je de autoverzekering vinden die voor jou het beste en meest voordelig is.

De volgende 5 tips helpen je om autoverzekeringen effectief te vergelijken.

1. Allrisk, WA+ of WA?

Een eerste vraagstuk waar veel mensen tegenaan lopen is het type autoverzekering dat ze moeten kiezen. Meestal kan gekozen worden tussen allrisk, WA+ en WA. Deze verzekeringen kun je onderling niet vergelijken op basis van premie, omdat ze verschillende maten van dekking hebben.

Meestal is allrisk het beste voor auto’s van maximaal 3 jaar oud. Auto’s tussen de 3 en 8 jaar oud zijn geschikt voor een WA+-verzekering. Oudere auto’s kun je het beste met een standaard WA-verzekering verzekeren.

2. Overstappen loont

Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken en daarna nooit meer naar om. Zonde, want regelmatig je autoverzekering vergelijken met andere verzekeringen kan lonen.

Premies veranderen, maar nieuwe klanten krijgen bovendien vaak een korting of voordeel bij verzekeraars. Regelmatig vergelijken en ook overstappen kan dus forse besparingen opleveren, terwijl het weinig moeite kost online.

3. Neem de tijd voor de polisvoorwaarden

Hoewel de algemene dekking vaak vergelijkbaar is tussen verzekeraars, geldt dit lang niet altijd voor de polisvoorwaarden. De polisvoorwaarden schrijven voor in welke gevallen je aanspraak kan maken op een bepaalde dekking en wanneer niet.

Ook geeft het bijvoorbeeld informatie over de korting die je krijgt bij no-claimjaren. De verschillen kunnen groot zijn en daarmee ook de besparingen die het je kan opleveren. Hoewel het iets meer tijd kost om de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars erbij te pakken, is het zeker de moeite waard.

4. Eigen risico

Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie. Hoe groot dit voordeel is, kan per verzekeraar verschillen. Kan je het je veroorloven om een hoger eigen risico te nemen, dan betaal je maandelijks dus minder voor je autoverzekering.

Ga je autoverzekeringen vergelijken, dan is het verstandig om goed te letten op het ingestelde eigen risico. Zit hierin een groot verschil, dan kun je de premies niet zo maar vergelijken.

5. Niet dubbel verzekerd

Je kunt autoverzekeringen vaak uitbreiden met bijvoorbeeld een verzekering tegen diefstal of andere specifieke schadeverzekeringen. Hoewel dit aanlokkelijk is, is het niet altijd nodig.

Deze aanvullende verzekeringen kunnen namelijk ook onder andere verzekeringen vallen. Diefstal uit de auto kan bijvoorbeeld onder een reisverzekering vallen als je in het buitenland bent. Check dit goed, zodat je niet onnodig betaalt voor een dubbele verzekering.

Close