Zorgverzekering

Zorgverzekering

De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor alle inwoners van Nederland. De zorgverzekering dekt de kosten voor noodzakelijke medische behandelingen en behandelingen gericht op genezing.

Definitie zorgverzekering: De zorgverzekering is een voor Nederlandse inwoners verplichte verzekering die kosten dekt voor noodzakelijke of genezingsgerichte behandeling.

Naast de verzekeringsplicht voor inwoners van Nederland, heeft de zorgverzekering ook een acceptatieplicht. Dit wil zeggen dat (zorg)verzekeraars iedereen moeten accepteren als klant voor een zorgverzekering, ook wanneer het gaat om een individu met een hoog ziekterisico (en daarmee meer kosten).

Verschillende zorgverzekeringen

De verplichte zorgverzekering is de basisverzekering, die de kosten een groot aantal behandelingen dekt. De standaarddekking van een basisverzekering heeft in elk geval de volgende acht facetten:

• Geneeskundige zorg door arts, verloskundigen en medisch specialisten (inclusief eerste drie (IVF-behandelingen)
• Mondzorg (tandheelkunde)
• Farmaceutische zorg (medicijnen ten behoeve van behandeling)
• Hulpmiddelenzorg (gehoorapparaten, gebitsprothese)
• Opname en behandeling in ziekenhuis tot 365 dagen
• Verloskundige zorg en kraamhulp
• Verblijf voor geneeskundige zorg, bijvoorbeeld zorghotel
• Vervoer voor zorgafspraken, bijvoorbeeld ambulance

Wil je meer zaken laten verzekeren, dan kan een aanvullende zorgverzekering worden afgesloten. Anders dan bij de basisverzekering, kan het hier per verzekeraar verschillen wat er onder de (aanvullende) dekking valt.

Een aanvullende zorgverzekering is lang niet altijd nodig, omdat naar schatting 94% van alle zorgkosten onder de basisdekking valt. Zaken als fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen (bijvoorbeeld accupunctuur) en brillen(glazen) vallen echter onder de aanvullende zorgverzekering.

Eigen risico en buitenland

Net als bij vrijwel iedere andere verzekering, is er ook altijd een eigen risico bij de zorgverzekering. Dit eigen risico wordt wettelijk vastgesteld en stijgt meestal jaarlijks, hoewel het eigen risico in 2017 en 2018 werd bevroren.

Het is niet ongebruikelijk dat zorgverzekeraars afwijken van het eigen risico en dit verlagen voor de verzekerde. Het verschil tussen wettelijk eigen risico en eigen risico dat de verzekeraar vraagt, betaalt de verzekeraar.

Enkele diensten zijn bovendien vrijgesteld van het eigen risico, waaronder huisartsenzorg, wijkverpleging, kraamzorg en dieetvoeding voorgeschreven door een specialist.

Ben je in het buitenland en heb je medische zorg nodig, dan ben je onder de basisverzekering in principe altijd verzekerd. Kanttekeningen hierbij is dat het om een behandeling moet gaan die niet kan wachten tot terugkeer in Nederland en de kosten voor de behandeling maximaal ten hoogte van de Nederlandse kosten zijn.

Eventueel hogere kosten kunnen gedekt worden door een uitgebreide reisverzekering.

Wil je meer lezen over de diverse facetten van een reisverzekering, bekijk dan ook onze aparte artikelen op deze pagina.

3 Tips om op je zorgverzekering te besparen in 2024

Zorgverzekering

Het afgelopen jaar is een turbulent jaar gebleken met onder meer inflatie, stijgingen van de energieprijzen en uit de hand gelopen kosten...

Lees meer

Vergelijk ziektekosten voor de beste zorgverzekering

Zorgverzekering

Veel mensen zitten een groot deel van hun leven bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat is niet perse verkeerd, maar in veel gevallen kan geld...

Lees meer

Zorgverzekeringen: kies ik de basisverzekering of een aanvullende?

Uitgelicht, Zorgverzekering

De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor alle Nederlanders, net als de autoverzekering. Ben je nog onder de 18 jaar, dan sta...

Lees meer
Close