Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht in Nederland, maar wordt wel sterk aanbevolen voor iedereen. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je de kosten voor schade waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld.

Definitie aansprakelijkheidsverzekering: Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan derden die is ontstaan door handelen van de verzekeringsnemer.

Doorgaans gaat het om schade die compleet per ongeluk ontstaat, maar wel jouw schuld is. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en de kosten hoog kunnen oplopen, is een aansprakelijkheidsverzekering dan ook sterk aanbevolen.

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is een variant van de particuliere verzekering. Ook hier gaat het om schade die tijdens het werken per ongeluk is ontstaan. Een belangrijk onderscheid is er echter met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade als gevolg van verkeerd handelen tijdens het werk, bijvoorbeeld het geven van verkeerd advies.

Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering kun je gebruiken wanneer je door een ander aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Hierbij kan het gaan om een glas wijn dat je laat vallen op een duur tapijt, maar ook om je hond die de buurman bijt.

Doorgaans ligt de dekking van een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering tussen de € 1.000.000 en € 2.500.000. Dat lijkt wellicht veel, maar wanneer een ongeluk invaliditeit veroorzaakt is een dergelijk bedrag vaak vereist.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is sterk vergelijkbaar met de persoonlijke versie, maar richt zich op schade die tijdens het werk ontstaat. Ook hier kan het gaan om een kop koffie die omvalt en daarmee schade veroorzaakt, maar bijvoorbeeld ook om schade die je product heeft aangericht.

Zeker voor fabrikanten van gebruiksproducten is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering absoluut noodzakelijk.

Nog een vorm van schade die gedekt is onder de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is schade aan werknemers, ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Hierbij kan gedacht worden aan een werknemer die tijdelijk of permanent ziek/invalide wordt als gevolg van verrichte werkzaamheden.

Je kunt in onze categorie aansprakelijkheidsverzekering meer lezen over de diverse aspecten van een particuliere of zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Lees ook onze losse artikelen op deze pagina om meer te weten te komen over de aansprakelijkheidsverzekering.

Close