Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten die komen kijken bij een uitvaart. Je sluit een uitvaartverzekering over het algemeen al op jonge leeftijd af, waarna je de rest van je leven een lage premie betaald.

Definitie uitvaartverzekering: Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de uitvaart van de verzekeringsnemer tot de hoogte van de dekking.

Wanneer je overlijdt, komt het geldbedrag of komen de diensten die verzekerd zijn vrij voor de nabestaanden. Een gemiddelde uitvaartverzekering kost zo’n € 6000,00, wat dan ook de gemiddelde dekking is bij een uitvaartverzekering.

Soorten uitvaartverzekeringen

We kunnen globaal vier soorten uitvaartverzekering onderscheiden:

• Naturaverzekering
• Kapitaalverzekering
• Combinatieverzekering
• Natura sommenverzekering

Bij een naturaverzekering laat je diensten en objecten verzekeren die ingezet worden voor de uitvaart. Hierbij kan gedacht worden aan een simpele kist, de huur van het uitvaartcentrum en een algemeen graf of de crematie.

Vanwege deals tussen de verzekeraar en dienstverleners, betaal je met een naturaverzekering relatief weinig voor de diensten en objecten. Wel zit je vast bij uitvaartverzorgers die verbonden zijn aan de verzekeraar.

Bij een kapitaalverzekering wordt een geldbedrag verzekerd dat wordt uitgekeerd aan de nabestaanden na het overlijden. De nabestaanden mogen zelf bepalen hoe dit geld wordt ingezet bij de uitvaart. Een kapitaalverzekering biedt meer vrijheid voor de invulling van de uitvaart.

Een combinatieverzekering is simpelweg een combinatie van een naturaverzekering en kapitaalverzekering: er worden zowel diensten en objecten als een geldbedrag verzekerd. Veel naturaverzekeringen bevatten ook een klein vrij te besteden bedrag, maar we spreken over het algemeen pas van een combinatieverzekering wanneer de verdeling tussen gedekte diensten en geld ongeveer 50/50 is.

Een natura sommenverzekering is, anders dan de naam doet vermoeden, een variant van de kapitaalverzekering. Bij de natura sommenverzekering wordt eveneens een geldbedrag gedekt, maar in dit geval wordt de nabestaanden verplicht gesteld om het bedrag aan de uitvaart uit te geven, wat niet het geval is bij de kapitaalverzekering.

Hoogte dekking en indexatie

Het hangt af van je persoonlijke wensen hoe hoog de dekking van de uitvaartverzekering moet zijn. Hoewel de meeste standaardverzekeringen een dekking hebben van zo’n € 6000,00 (in de vorm van een geldbedrag of diensten/objecten), moet je er rekening mee houden dat dit een vrij sobere uitvaartverzekering zal zijn.

Met een hogere dekking weet je zeker dat de verzekering de totale uitvaart kan dekken.

Met name bij een kapitaalverzekering is het belangrijk om de verzekering te laten indexeren. Dit wil zeggen dat de verzekeraar periodiek een correctie aanbrengt op de dekking, waarbij rekening wordt gehouden met zaken als inflatie.

Omdat een uitvaartverzekering vaak tientallen jaren loopt, verliest de verzekering waarde na verloop van tijd zonder indexatie. Lees hier meer over in ons blogbericht over indexatie van een uitvaartverzekering.

Heb jij al een uitvaartverzekering afgesloten?

Uitgelicht, Uitvaartverzekering

In Nederland zijn de meeste mensen oververzekerd voor alles hebben we een verzekering afgesloten. Ook voor de begrafenis of crematie die...

Lees meer

Stappenplan: een goede overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Geen onderdeel van een categorie, Uitgelicht, Uitvaartverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is misschien niet de meest chique verzekering, maar wel een belangrijke om (periodiek) bij stil te staan....

Lees meer

Uitvaartverzekering indexeren: doen of toch niet?

Uitgelicht, Uitvaartverzekering

Het is een term die je waarschijnlijk regelmatig ziet langskomen wanneer je op zoek gaat naar een uitvaartverzekering: het indexeren van...

Lees meer
Close