Geschreven door 18:03 Autoverzekering, Uitgelicht

Het juiste type autoverzekering kiezen: de afwegingen

Een autoverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd) is een verplichte verzekering voor alle eigenaren van een motorvoertuig (auto’s, maar ook motoren en scooters). Vanwege de ietwat verwarrende naam, wordt de WA-verzekering wel eens verward met de particuliere aansprakelijkheidsverzekering, het gaat hierbij echter om verschillende verzekeringen.

Een autoverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd) is een verplichte verzekering voor alle eigenaren van een motorvoertuig (auto’s, maar ook motoren en scooters).

Vanwege de ietwat verwarrende naam, wordt de WA-verzekering wel eens verward met de particuliere aansprakelijkheidsverzekering, het gaat hierbij echter om verschillende verzekeringen. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht en dekt schade die je als persoon veroorzaakt.

De WA-verzekering dekt schade die je met je voertuig aanricht bij anderen.

Soorten autoverzekering

Er zijn grofweg drie soorten autoverzekeringen te onderscheiden: de basis WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en de volledig cascoverzekering (ook wel allriskverzekering genoemd). Alleen de basisverzekering is verplicht, maar in veel gevallen is het ook verstandig om een beperkt of volledig cascoverzekering af te sluiten.

Met een beperkt cascoverzekering is niet alleen schade aan andere partijen gedekt, maar ook beperkte schade aan je eigen voertuig. Het gaat hierbij doorgaans om de volgende vormen van schade aan het eigen voertuig:

• Hagel- of stormschade
• Brand
• Diefstal
• Ruitschade

Dit betekent tegelijkertijd dat veel soorten schade bij deze verzekeringsvorm nog niet gedekt worden, waaronder vandalisme.

Bij een volledig cascoverzekering worden de meeste vormen van schade gedekt, waaronder vandalisme. Er zijn echter ook op deze verzekering uitzondering, ondanks het feit dat veel verzekeraars dit een allriskverzekering noemen:

  • Natuurlijke slijtage
  • Nalatigheid
  • Natuurrampen

Statistisch gezien wordt schade overigens in vrijwel alle gevallen gedekt wanneer er een allriskverzekering is afgesloten.

Welke autoverzekering moet ik kiezen?

Het lijkt misschien voor de hand te liggen dat de allriskverzekering altijd de beste keuze is. In de praktijk ligt dit echter anders, want alleen bij betrekkelijk nieuwe voertuigen is de allriskverzekering de beste keuze.

Meestal wordt aangehouden dat voor voertuigen tot vier á vijf jaar oud een allriskverzekering de meest voordelige keuze is.

Dit heeft te maken met de wijze waarop verzekeraars de schadevergoeding berekenen.

In de praktijk betekent dit dat je bij een allriskverzekering voor een oud voertuig meer kwijt bent aan de premie dan dat je vergoed krijgt bij schade.

Verzekeraars kijken naar de dagwaarde van een voertuig om de schadevergoeding te bepalen. Voor voertuigen van een jaar oud wordt meestal nog de volledige schadevergoeding uitbetaald, maar hierna kan dit snel dalen door afschrijving.

Voor oude voertuigen, bijvoorbeeld ouder dan acht jaar, krijg je nog maar een fractie van het volledige bedrag.

In de praktijk betekent dit dat je bij een allriskverzekering voor een oud voertuig meer kwijt bent aan de premie dan dat je vergoed krijgt bij schade. Over het algemeen worden de volgende verzekeringsvormen gekozen afhankelijk van de leeftijd van het voertuig:

  • Volledig casco/allrisk: 0 tot 5 jaar oud
  • Beperkt casco: 5 tot 9 jaar oud
  • Basisverzekering: 9 jaar of ouder
Close