Geschreven door 11:37 Overig, Uitgelicht

Werken in de verzekeringen saai? Dacht het niet!

Verzekeringen. Je betaalt er het liefst zo min mogelijk voor en krijgt het liefst zo veel mogelijk vergoed als je er daadwerkelijk gebruik van moet maken. Hoe spannend is het werk in deze sector dan? Het zal je echter verbazen wat er allemaal voor werk wordt verricht achter de schermen bij verzekeraars. Een blik op de vacatures in de verzekeringen verklapt al de nodige variatie. Van mensen die de telefoon opnemen en jou tot kalmte manen en helpen als je plots tegen je voorligger bent geknald tot de mensen die moeten analyseren op welke manier het hoge risico op brandschade te verzekeren valt. De één noemen we trouwens een schadebehandelaar, de ander een acceptant.

Gevarieerd werk

En daar heb je gelijk al wat richting te pakken als het gaat om het leren kennen van het werk in de verzekeringswereld. Bij verzekeraars vind je namelijk vooral deze twee rollen in verschillende varianten. Zo zijn er teams vol schadebehandelaars ingericht om zich volledig te richten op autoverzekeringen en buigen gespecialiseerde agrarische acceptanten zich specifiek op verzekerbare risico’s waar de landbouw mee te maken heeft. Er zijn dus best wat richtingen waar je jouw loopbaan naartoe kunt bewegen als je in de verzekeringssector gaat werken. Houd je juist van klantcontact? Dan is schadebehandeling te overwegen. Ben je liever meer analytisch bezig? Dan kan juist acceptatie goed bij je passen.

Blijven ontwikkelen

Veel mensen starten in de verzekeringssector zonder specifieke vooropleiding of werkervaring. Het komt als het ware op hun pad. Eenmaal gestart in een toegankelijke baan (meestal schadebehandeling of klantenservice), wordt er steeds meer ervaring opgedaan en worden de benodigde wft-diploma’s behaald. Maar dan? Specialisatie kan op termijn een goed vervolg zijn en is iets dat veel mensen uitgedaagd houdt. Het versterkt ook nog eens je positie op de arbeidsmarkt. Daarvoor sluit een vakopleiding zoals een branchediploma qua opleiding goed aan. Deze diploma’s heb je in verschillende specialismen, zoals transport-, aansprakelijkheid-, motorrijtuig- en brandverzekeringen. Echter zal naast het behalen van diploma’s ook de nodige werkervaring opgedaan moeten worden.

De volgende stap sneller zetten

Vacatures bij kwalitatieve detacheringsbureaus zijn daarvoor een goede optie om te overwegen. Zij hebben veelal het netwerk en de opdrachten bij de verzekeraars en kunnen je aan tafel krijgen bij de juiste afdelingen. Ideaal dus om net even die volgende stap wat sneller te zetten. Wil je toch liever ‘intern’ blijven, dan kan een stage of een keer meelopen op een andere afdeling zeker de moeite waard zijn.

Close