Geschreven door 13:03 Autoverzekering

De belangrijkste verschillen om op te letten bij autoverzekeringen

De autoverzekering is één van de verplichte verzekeringen in Nederland. Iedereen met een motorvoertuig (waaronder dus een auto), moet minimaal een WA-verzekering afgesloten hebben. Deze verzekering dekt je tegen schade die is aangericht bij andere partijen bij een ongeval dat jouw schuld is.

Twee meer uitgebreide autoverzekeringen zijn de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering (ook wel allriskverzekering genoemd).

Wil je een autoverzekering afsluiten, dan zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Verzekeringsbaas kijkt naar de belangrijkste verschillen tussen de verzekeringen, maar ook verzekeraars.

Het juiste type autoverzekering

Zoals genoemd is enkel de standaard WA-verzekering verplicht wanneer je een auto bezit. Het verschilt per voertuig welk type autoverzekering het beste is.

De leidende factor hierin is de leeftijd van het voertuig. Hoe jonger het voertuig, hoe beter het is om een hoge dekking te hebben.

Meestal geldt tot auto’s van vier jaar oud dat een allriskverzekering de beste optie is. Bij oudere voertuigen is het de hoogte van de premie niet meer waard om een dergelijke dekking te kiezen.

Voor oude voertuigen is enkel de standaard WA-verzekering doorgaans de beste keuze.

Vergelijken van verzekeraars

Ga je een autoverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars, dan zijn er diverse factoren om op te letten.

Het meest in het oog springend is natuurlijk de premie die je betaalt, maar ook andere zaken spelen mee.

Ben je bijvoorbeeld van plan om de premie jaarlijks te betalen in plaats van maandelijks, dan levert dit op jaarbasis vaak een voordeel op. Het kan echter per verzekeraar verschillen hoe groot dit voordeel is. Zoek dit vooraf goed uit.

Andere factoren om rekening mee te houden zijn de service en extra mogelijkheden per verzekeraar.

De service kun je van onder meer de website afleiden, maar ook van reviews van (voormalige) klanten. Meestal bieden recensies een goed inzicht in het functioneren van een verzekeraar.

Let op de voorwaarden

Let naast zaken als premie en service ook op de voorwaarden van iedere verzekeraar.

Verzekeraars zijn verbonden aan regelgeving, waardoor een aantal factoren bij iedere partij terugkomt.

Er zijn echter ook veel kleinere voorwaarden die kunnen verschillen per verzekeraar. Hoewel het enige tijd kost, kan het zeker geen kwaad om je goed in te lezen op dit punt.

Zo voorkom je vervelende verrassingen op het moment dat je een beroep moet doen op de autoverzekering.

Heb je goed vergeleken, dan kan je dit soms wel honderden euro’s besparen op jaarbasis: zeker de moeite waard dus.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Geld.nl.

Close