Reisverzekering

Reisverzekering

Een reisverzekering is een verzekering die ontstaat tijdens een vakantie. De meeste reisverzekering zijn niet bedoeld voor zakenreizen, waarvoor aparte verzekeringen bestaan.

Definitie reisverzekering: Een reisverzekering is een verzekering die schade dekt die is ontstaan tijdens een vakantie, al dan niet in het buitenland.

Er bestaan grofweg twee varianten van een reisverzekering: een kortlopende en doorlopende reisverzekering. De kortlopende reisverzekering wordt meestal afgesloten om een enkele vakantie af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering dekt het hele jaar schade en kan dan ook gebruikt worden voor meerdere vakanties.

Dekking bij een reisverzekering

Een reisverzekering is een vrij brede verzekering waarbij diverse soorten schade gedekt worden die kunnen ontstaan tijdens een vakantie. De meest bekende soort schade is schade aan bagage. Deze wordt bij de meeste reisverzekeringen tot € 2.500 gedekt, maar neem je bijvoorbeeld een dure laptop mee op reis, dan kun je deze dekking vaak vrij eenvoudig uitbreiden.

Bij schade aan bagage kan gedacht worden aan de volgende zaken:

• Diefstal
• Verlies (derde partij vaak aansprakelijk gesteld)
• Waterschade

In het geval van diefstal heeft de verzekeraar meestal de voorwaarde dat er normale voorzichtigheid in acht worden genomen. Dit betekent dat bij het achterlaten van bagage zonder toezicht de dekking vervalt.

Normaal gesproken worden ziektekosten niet standaard gedekt onder een reisverzekering, mede omdat de Nederlandse zorgverzekering doorgaans werelddekking heeft. Je kunt een reisverzekering wel uitbreiden met ziektekosten wanneer je naar een land gaat waar de prijs voor behandeling hoger ligt dan in Nederland.

De Nederlandse zorgverzekeraars keren namelijk maximaal de prijs uit die je in Nederland betaalt voor een behandeling.

Reisverzekering afsluiten

Eén van de belangrijkste zaken om af te wegen bij het afsluiten van een reisverzekering is het type reisverzekering: kortlopend of doorlopend. Ga je regelmatig kort weg gedurende een jaar, dan is een doorlopende reisverzekering over het algemeen voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.

Ga je echter maar één á twee keer per jaar weg, dan is een kortlopende verzekering vaak de betere keuze.

Ga je op één lange reis, bijvoorbeeld een wereldreis, dan zijn beide reisverzekering vaak niet geschikt en moet je een speciale verzekering op maat afsluiten. Dit kan bij enkele gespecialiseerde verzekeraars, waaronder Allianz.

Meer weten over reisverzekeringen? Bekijk dan ook onze losse artikelen op deze pagina om in meer detail te leren over reisverzekeringen.

Denk ook op vakantie aan je verzekeringen

Autoverzekering, Reisverzekering

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Zo ben je verplicht om een zorgverzekering af te nemen en moet je een autoverzekering...

Lees meer

De juiste reisverzekering kiezen voor een lange reis

Reisverzekering, Uitgelicht

Ga je voor lange tijd naar het buitenland, dan is een normale reisverzekering doorgaans niet voldoende. Een kortlopende reisverzekering is...

Lees meer
Close