Geschreven door 12:01 Autoverzekering, Uitgelicht

Slim verzekeren: doe een kenteken check voor aanschaf van je auto

Het type autoverzekering dat je afsluit voor een auto hangt onder meer af van de leeftijd van de auto. Oudere auto’s hebben over het algemeen meer onderhoud nodig, wat invloed heeft op het optimale type autoverzekering. Koop je een tweedehands auto, dan weet je de leeftijd vaak wel, maar niet het schadeverleden. Een auto waaraan veel schade is geweest kost in de toekomst waarschijnlijk ook meer aan eigen risico en premie. Door een kentekencheck uit te voeren kun je voor de aankoop van een tweedehands auto bepalen of de auto het kopen waard is.

Met een kentekencheck bij het RDW (geen afkorting). Door een aanvraag in te dienen bij het RDW kun je een overzicht krijgen van de laatst bekende kilometer stand van een auto, het aantal eigenaren en belangrijker: het schadeverleden. Zo weet je vooraf wat je mag verwachten van een voertuig.

Noodzaak van kentekencheck voor aanschaf

Bij de aankoop van een gloednieuw voertuig heb je in principe minder zaken om op te letten dan bij de aanschaf van een tweedehands voertuig.

Met een tweedehands voertuig weet je vooraf namelijk nooit helemaal zeker wat het verleden van de auto is. Een verkoper kan bijvoorbeeld liegen over de herkomst van een auto, het schadeverleden, de kilometerstand en het aantal vorige eigenaren.

Hoewel dit niet het uitgangspunt zou moeten zijn, leert de praktijk dat het goed is om met enig wantrouwen een dergelijke overdracht tegemoet te gaan.

Met een kentekencheck van het RDW kun je de meeste twijfel weghalen. Iedere keer dat een voertuig een reparatie of onderhoudsbeurt heeft gehad bij een garage, wordt dit geregistreerd bij het RDW. Met een RDW kentekencheck kun je van ieder voertuig deze informatie opvragen.

Eerst kentekencheck, dan de verzekering

De kentekencheck vormt de tweede stap in het aankoopproces van een tweedehands voertuig. Lijkt de advertentie van een auto goed, dan volgt altijd een kentekencheck om niet tegen vervelende verrassingen op te lopen.

Kentekenchecks kun je via verschillende websites eenvoudig aanvragen. Zo kun je op Kentekennatrekken.nl het kenteken eenvoudig laten natrekken en direct een autoverzekering laten afsluiten bij tevredenheid.

Je betaalt voor een kentekencheck afhankelijk van de informatie die je wilt ontvangen. Hoe uitgebreider de aanvraag, hoe hoger de kosten. Veel gegevens kunnen kosteloos worden opgevraagd, maar het wordt aangeraden om zoveel mogelijk informatie in te winnen voor aanschaf.

Ben je tevreden over de informatie die het RDW je biedt, dan kun je met de eigenaar verdergaan met transactie. Bepaal op basis van het schadeverleden, de kilometerstand en de leeftijd van het voertuig welk type autoverzekering het beste aansluit bij je auto: standaard WA, beperkt casco of volledig casco (allrisk).

 

Close