Bestelautoverzekering

Bestelautoverzekering

Een bestelautoverzekering is in principe een variant van de normale autoverzekering, maar gericht op ondernemers met een bestelbus. Een bestelauto moet aan specifieke eisen voldoen om voor de wet een bestelauto te mogen zijn. Deze eisen gelden ook voor het afsluiten van een bestelautoverzekering.

Definitie bestelautoverzekering: Een bestelautoverzekering is een WA-verzekering voor bestelauto’s, waarbij schade aan derde partijen gedekt wordt. Varianten zijn de beperkt casco- en allriskverzekering.

Als ondernemer met een bestelauto die voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt, moet een bestelautoverzekering afgesloten worden. Afhankelijk van de leeftijd van het voertuig verschilt het welke verzekeringsvorm de beste is.

Eisen bestelauto en bestelautoverzekering

Een bestelauto is voor de wet een voertuig die primair gemaakt is voor het vervoer van goederen en daarom beschikt over laadruimte. De specifieke eisen hangen af van het type bestelauto. Zo zijn er busjes met een gelijk dak, bestelauto’s met open oplegger en busjes met een verhoogd dak.

Om te bepalen of een voertuig als bestelauto gezien mag worden kijkt de Belastingdienst onder meer naar het formaat van de laadruimte, de zijruiten in de laadruimte, de aanwezigheid van een vaste wand en de aanwezigheid van (klap)stoelen in de laadruimte.

Voor de meeste bestelbussen van grote autofabrikanten is de auto zo ingericht en ontworpen dat hij voldoet aan de Nederlandse wet. Er bestaan echter ook tussenvormen waarbij aanpassingen aan het voertuig nodig zijn om voor de Belastingdienst een bestelauto te zijn.

Bestelauto’s kunnen gebruik maken van belastingtechnische voordelen, zoals een verlaagde wegenbelasting en het niet hoeven betalen van de BPM bij aanschaf.

Verzekeraars houden de eisen van de Belastingdienst aan om te bepalen of een voertuig in aanmerking komt voor een bestelautoverzekering.

Bestelautoverzekering kiezen en afsluiten

Net als bij een reguliere autoverzekering, bestaat er bij een bestelautoverzekering ook het onderscheid tussen een standaard bestelautoverzekering, een beperkt cascoverzekering en een allriskverzekering.

Ook hier geldt dat de standaardverzekering vaak de beste keuze is voor voertuigen ouder dan acht jaar, de beperkt casco voor voertuig tussen de vier en acht jaar oud en allriskverzekering voor voertuigen jonger dan vier jaar.

De premie van de verzekering wordt bepaald aan de hand van diverse factoren, waaronder uiteraard de leeftijd van het voertuig en het type verzekering. Andere factoren die meespelen zijn het type auto en de ingebouwde veiligheidsmaatregelen. Door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken kan de optimale bestelautoverzekering gevonden worden.

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk op deze pagina dan ook onze berichten, die meer in detail de facetten van een bestelautoverzekering bespreken.

Close