Geschreven door 18:02 Reisverzekering, Uitgelicht

De juiste reisverzekering kiezen voor een lange reis

Ga je voor lange tijd naar het buitenland, dan is een normale reisverzekering doorgaans niet voldoende. Een kortlopende reisverzekering is maximaal voor enkele weken, terwijl een doorlopende reisverzekering een limiet heeft op de maximale aaneengesloten periode in het buitenland.

Ga je voor lange tijd naar het buitenland, dan is een normale reisverzekering doorgaans niet voldoende. Een kortlopende reisverzekering is maximaal voor enkele weken, terwijl een doorlopende reisverzekering een limiet heeft op de maximale aaneengesloten periode in het buitenland.

Veel verzekeraars bieden echter speciale reisverzekeringen aan voor mensen die lang gaan reizen of in het buitenland gaan wonen voor werk of studie. Vanzelfsprekend betaal je hier meer voor dan een gemiddelde doorlopende reisverzekering, maar de verzekering zorgt ervoor dat je zorgeloos op reis kunt.

Wanneer kortlopende of doorlopend?

Voor een lange reis is, vanzelfsprekend, een kortlopende reisverzekering nooit geschikt. De meeste reisverzekeraars houden een limiet aan van maximaal twee weken vakantie.

Een doorlopende reisverzekering kan geschikt zijn bij een lange reis, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar.

De meeste verzekeraars houden voor een doorlopende reisverzekering een maximaal verblijf in het buitenland van zestig dagen aan. Na deze zestig dagen ben je dus niet meer gedekt.

Verblijf je in het buitenland maar dichtbij Nederland, dan kan je in principe voor het einde van de zestig dagen naar Nederland gaan en daarna weer vertrekken voor een nieuwe periode.

Houd er echter rekening mee dat sommige reisverzekeraars het in hun voorwaarden onmogelijk maken om op een dergelijke manier een nieuwe periode van zestig dagen in te luiden. Zij stellen bijvoorbeeld de eis dat je tussen reisperiodes minimaal een bepaald aantal weken in Nederland bent.

Lange reisverzekering

Het is beter om een speciale reisverzekering voor een lange reis af te sluiten. Diverse verzekeraars bieden deze mogelijkheid aan. In veel gevallen bieden ze ook extra opties aan, zoals sms-waarschuwingen voor de gebieden waar je naartoe gaat.

Zo kun je bij Allianz je reis op de site invoeren, waarna de verzekeraar de situatie in ieder land waar je bent in de gaten houdt en je waarschuwt voor extreem weer, protesten of terrorisme.

Duur lange reisverzekering

De duur van een lange reisverzekering is afhankelijk van het aantal dagen dat je je in het buitenland bevindt. Je ontvangt vervolgens een offerte op maat.

De minimale duur is doorgaans twee maanden, omdat in andere gevallen de doorlopende reisverzekering een betere optie is.

Verzekeraars hebben vaak ook een maximale duur, in veel gevallen rond de twee jaar.

Bij een dergelijk lang verblijf in het buitenland krijg je namelijk ook te maken met andere financiële zaken.

Zo kan de Belastingdienst je op een gegeven moment niet meer gaan zien als inwoner van Nederland, wat gevolgen heeft voor de belastingen die je betaalt en de Volksverzekeringen waardoor je bent gedekt.

Dekking bepalen

Een normale lange reisverzekering dekt in elk geval schade aan de bagage door bijvoorbeeld diefstal of verlies. Ook kun je de verzekering uitbreiden met extreme sporten, zorgkosten en repatriëring.

Zorgkosten zijn in veel gevallen alleen nodig wanneer je naar een land gaat waar de gemiddelde zorgkosten hoger liggen dan in Nederland, zoals de Verenigde Staten.

De standaard zorgverzekering dekt namelijk ook zorg in het buitenland, waarbij maximaal het bedrag wordt uitgekeerd dat de behandeling in Nederland kost.

Je kunt lange reisverzekeringen onder meer bij de volgende partijen afsluiten:

Close