Een inboedelverzekering dekt schade aan de zogenaamde inboedel, wat vrijwel alles omvat dat los in een woning of kamer staat. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt in vrijwel alle gevallen wel aanbevolen. Bij schade kan gedacht worden aan onder meer diefstal en brand.
De inboedelverzekering is meestal gericht op huurders van een gehele woning of huiseigenaren, maar ook voor studenten die op kamers wonen zijn er inboedelverzekeringen. Hierbij wordt tegen een lagere waarde de inboedel van één specifieke ruimte gedekt.
Dekking bij inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt een groot aantal soorten schade die kan ontstaan aan de inboedel. De meest voor de hand liggende soorten schade zijn diefstal (inbraak) en brand, maar bij de meeste verzekeraars horen ook de volgende soorten schade bij de dekking:
- Storm (vanaf windkracht 7)
- Schroeien
- Ontploffing
- Waterschade
- Beroving
- Blikseminslag
Houd er rekening mee dat de inboedelverzekering in principe geen schade dekt die ontstaat door duidelijke eigen fouten. Laat je een glas wijn vallen over een duur tapijt vallen, dan wordt dit bij een basis inboedelverzekering meestal niet gedekt.
Wel is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om te kiezen voor een aanvullende verzekering, waar ook ongelukken die je zelf hebt veroorzaakt vaak gedekt worden. Naast een glas wijn op een tapijt kan hier bijvoorbeeld gedacht worden aan drinken dat over een dure laptop valt, die hierdoor kapot is.
Inboedelverzekering voor studenten
Een inboedelverzekering dekt vaak de volledige inboedel van een woning. Dit maakt het lastig voor studenten, omdat zij vaak maar één kamer huren in een woning.
Voor studenten bestaan er twee opties in dit geval:
- Inboedelverzekering afsluiten met alle huisgenoten
- Speciale studenten inboedelverzekering
In sommige gevallen heeft de huurbaas al een inboedelverzekering afgesloten voor de hele woning. De premie hiervan zit dan verwerkt in de huurprijs die je maandelijks bepaalt. Voordat je samen of alleen een inboedelverzekering gaat afsluiten is het dan ook goed om dit te controleren bij de verhuurder.
Is dit niet het geval, dan kun je voor één van beide opties gaan. Bij een gezamenlijke inboedelverzekering kan de verzekering vaak op alle namen gezet worden, met één hoofdverzekeringsnemer.
Een speciale studentenverzekering is slechts bij enkele verzekeraars. Bij hen kun je tegen een lager tarief de inboedel van één kamer verzekeren. Je betaalt hier doorgaans maximaal enkele euro’s per maand voor.
Let erop dat de standaarddekking laag is bij een dergelijke verzekering. Heb je dure apparatuur, dan moet je de verzekeringswaarde wellicht uitbreiden om volledig verzekerd te zijn.