Geschreven door 16:04 Uitgelicht, Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering indexeren: doen of toch niet?

Het is een term die je waarschijnlijk regelmatig ziet langskomen wanneer je op zoek gaat naar een uitvaartverzekering: het indexeren van een verzekering. Veel verzekeraars doen dit altijd, maar soms moet er zelf gekozen worden of de (kapitaal)verzekering geïndexeerd moet worden.

Het is een term die je waarschijnlijk regelmatig ziet langskomen wanneer je op zoek gaat naar een uitvaartverzekering: het indexeren van een verzekering. Veel verzekeraars doen dit altijd, maar soms moet er zelf gekozen worden of de (kapitaal)verzekering geïndexeerd moet worden.

Voor lang niet iedereen zal de term ‘indexatie’ in bekende zijn. Daarom duikt VerzekeringsBaas in indexatie. Wat is het, waarom wordt het aangeboden en moet ik kiezen voor een geïndexeerde uitvaartverzekering?

Wij geven je alle antwoorden.

Wat is indexatie van een verzekering

Sommige verzekeringen lopen een erg lange tijd voordat de verzekeraar een geldbedrag uitkeert. Dit is met name het geval bij de levensverzekeringen: grofweg de overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering. Normaal gesproken sluit je deze verzekeringen op relatief jonge leeftijd af, waarna de uitkering pas tientallen jaren later plaatsvindt.

Dit heeft gevolgen voor de waarde van je afgesloten verzekering. € 5000,00 in 2018 is namelijk niet hetzelfde als € 5000,00 in 2038. Met name door inflatie verandert de waarde van geld continu. We zien dit overal terug, maar merken er buiten crisistijden relatief weinig van, omdat ook het salaris regelmatig omhoog gaat.

Sluit je echter in 2018 een uitvaartverzekering af met een waarde van € 6000,00, dan weet je zonder indexatie eigenlijk niet wat je nabestaanden hiermee kunnen op het moment dat je komt te overlijden.

Onder invloed van inflatie en andere economische gebeurtenissen kan de daadwerkelijke waarde van je uitvaartverzekering schommelen. Indexatie voorkomt afname van de gedekte waarde.

Indexeren biedt een correctie

Wanneer je een uitvaartverzekering laat indexeren, betekent dit dat de verzekeraar regelmatig een correctie toepast op inflatie. In het geval van een naturaverzekering (geen geldbedrag, maar diensten gedekt), wordt ook gekeken naar de actuele kosten van deze diensten en objecten.

Door je verzekering te laten indexeren weet je zeker dat je verzekering op het moment van overlijden net zoveel waard is als op het moment van afsluiten.

Normaal gesproken betekent dit dat je premie zo nu en dan stijgt, omdat bij inflatie de waarde van geld afneemt. In principe zou dit overigens niet ten kosten moeten gaan van je koopkracht, omdat ook de salarissen omhoog gaan om inflatie te compenseren.

Vast indexatiepercentage

Meestal kiezen uitvaartverzekeraars voor een vast indexatiepercentage waarmee de premie jaarlijks stijgt. Dit kan bijvoorbeeld 1% of 2% zijn. Over het algemeen volgt dit vrij goed de lijn van inflatie, maar wel loop je het risico dat het inflatiepercentage hoger of juist lager ligt.

Met name wanneer het inflatiepercentage hoger ligt verlies je dus alsnog waarde, omdat het gedekte geldbedrag niet gelijkwaardig meestijgt.

Verzekeraars kiezen vaak voor een vast percentage om de klant duidelijkheid te bieden over de te verwachten vaste lasten. Het is echter in veel gevallen mogelijk om te kiezen voor een variabel percentage dat jaarlijks wordt bepaald door de verzekeraar.

Je weet hierdoor iets minder waar je aan toe bent aan het begin van het jaar, maar over het algemeen zijn de verschillen met een vast percentage niet dermate groot dat het zal leiden tot onverwacht hoge vaste lasten.

Close