Geschreven door 13:52 Uitgelicht, Zorgverzekering

Zorgverzekeringen: kies ik de basisverzekering of een aanvullende?

De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor alle Nederlanders, net als de autoverzekering. Ben je nog onder de 18 jaar, dan sta je op de zorgpolis van je ouders of voogd. Omdat het een verplichte verzekering betreft, zie je tussen zorgverzekeringen relatief weinig verschillen in vergelijk met niet-verplichte verzekeringen, zoals de uitvaartverzekering. Toch zijn er wel verschillen om rekening mee te houden.

Ook kun je redelijk grote verschillen zien tussen de basisverzekering (die verplicht is) en de aanvullende verzekering (die je niet verplicht hoeft af te sluiten). Waar zitten deze verschillen in, en heb ik zelf eigenlijk een aanvullende verzekering nodig?

Verzekeringsbaas.nl geeft je een antwoord op deze vragen.

Wat biedt een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering dekt kosten voor zorg die je wel gebruikt, maar vaak niet of nauwelijks onder de basisverzekering gedekt krijgt. Denk hierbij aan fysiotherapie en tandartskosten. Maak je vaak van deze extra kosten, dan kan een aanvullende zorgverzekering dus prettig zijn om te hebben.

Andere kosten die gedekt worden door de meeste aanvullende verzekeringen zijn onder meer kosten voor een bril of lenzen, sommige alternatieve geneeswijzen en kosten voor de orthodontist.

Het lijkt dan ook altijd een goede keuze om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, maar houd er rekening mee dat dit lang niet altijd het geval is.

Een aanvullende zorgverzekering is, afhankelijk van de verzekeraar, vaak een stuk duurder dan een basisverzekering, bijvoorbeeld een tientje extra per maand.

Puur voor tandartskosten is de aanvullende verzekering daarom vaak niet de beste keuze. Onderga je geen uitgebreide behandelingen, maar slechts controles en tandsteenverwijderingen, dan ben je meestal voordeliger uit wanneer je het zelf betaalt.

Premies en voorwaarden vergelijken

Hoewel de verschillen tussen zorgverzekeringen dus minder groot zijn dan bij veel andere verzekeringen, bestaan ze wel degelijk. Dit zie je ook terug in de premie die je betaalt per zorgverzekeraar. Deze kan al snel enkele euro’s per maand verschillen.

Behoud je zoals veel mensen jarenlang dezelfde verzekeraar, dan kun je dus al snel honderden euro’s teveel betalen, puur omdat je bijvoorbeeld tien of twintig jaar bij een iets te dure verzekeraar zit.

De premie verschilt per jaar, waarbij ook de polisvoorwaarden aangepast kunnen worden. Het is verstandig om jaarlijks een check te doen of het voor jouw situatie beter is om over te stappen of niet. In november van 2018 komt er meer informatie over de zorgverzekering 2019 vrij vanuit de verzekeraars. Je kunt iedere zorgverzekering vergelijken met de zorgvergelijker.

Let op voorwaarden, extra diensten en de premie

Ga je de zorgverzekeringen vergelijken, probeer dan goed te letten op de polisvoorwaarden van iedere zorgverzekeraar, die per verzekeraar enigszins kunnen verschillen.

Ook kunnen sommige verzekeraars extra diensten aanbieden, zoals snel advies of een versnelde declaratieservice, zodat je snel de gemaakte kosten terugbetaald krijgt.

De premie kan verschillen per verzekeraar, maar is ook afhankelijk van de bovengenoemde zaken. Probeer zo objectief mogelijk te kijken waarom de ene verzekeraar een hogere premie heeft dan de ander, en ga niet uitsluitend af op deze kosten. Soms ben je beter uit met een iets duurdere verzekering, maar niet altijd.

 

Close