Geschreven door 15:11 Zorgverzekering

Vergelijk ziektekosten voor de beste zorgverzekering

Veel mensen zitten een groot deel van hun leven bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat is niet perse verkeerd, maar in veel gevallen kan geld bespaard worden door zo nu en dan zorgverzekeringen en -verzekeraars met elkaar te vergelijken. Niet zelden zijn er grote besparingen mogelijk.

Ga je ziektekosten van verschillende verzekeraars vergelijken, dan zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Verzekeringsbaas helpt je op weg met enkele handige tips.

1. Bepaal je benodigde dekking

De basisverzekering is voor iedere inwoner van Nederland verplicht, maar er bestaan veel varianten binnen zorgverzekeringen.

Bepaal voordat je gaat vergelijken wat voor type dekking je nodig hebt. Ben je zelden te vinden bij een arts of andere zorgverlener, dan heb je wellicht geen uitgebreide dekking nodig en kun je gaan voor een basisverzekering zonder veel extra’s. Zo bespaar je op de maandelijkse premie.

2. Hoogte eigen risico en voordelen

Heb je een potje waarmee je vrij eenvoudig een eigen risico kunt afdragen, dan kan het een goed idee zijn om te gaan voor een hoger eigen risico. Verhoog je het eigen risico, dan betaal je een lagere premie.

Verwacht je echter meermaals behandeld te moeten worden, dan is het vaak verstandiger om het eigen risico laag te houden.

Vergelijk per zorgverzekeraar wat het voordeel is van een hoger eigen risico in relatie tot de dekking die je krijgt bij de specifieke verzekering.

3. Vergelijk zelf, maar gebruik ook vergelijkers

Je kunt tot in detail verschillende verzekeringen en zorgverzekeraars met elkaar vergelijken door de polisvoorwaarden door te spitten, maar dit is niet altijd nodig.

Met een goede zorgvergelijker kun je al bijzonder veel informatie inwinnen en sommige verzekeraars misschien wegstrepen.

Kies natuurlijk wel voor een zorgvergelijker 2019, om er zeker van te zijn dat je werkt met actuele informatie van iedere verzekeraar.

4. Wees kritisch op collectieve verzekeringen

Het is mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, maar niet altijd is dit voordeliger.

Doorgaans is een collectieve zorgverzekering vrij breed, met een hoge dekking. Dat kan positief zijn, maar is niet altijd nodig. Ben je oververzekerd met een collectieve verzekering, dan betaal je waarschijnlijk ook te veel: kies dan liever voor een individuele zorgverzekering.

5. Let op het type zorgverzekering

Er zijn verschillende typen zorgverzekeringen: grofweg de restitutiepolis, naturaverzekering en combinatieverzekering. Het verschil zit met name in de contracten die een verzekeraar heeft met zorgverleners.

Bij een naturaverzekering heb je niet volledige vrije keuze van zorgverlener, bij een restitutiepolis wel.

Ga je zorgverzekeringen vergelijken op basis van prijs, wees er dan zeker van dat je dezelfde soorten polissen met elkaar vergelijkt.

Close