Geschreven door 13:31 Rechtsbijstandverzekering

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

De rechtsbijstandverzekering is een populaire, maar niet-verplichte verzekering. Een veel voorkomende vraag is of iemand een rechtsbijstandverzekering daadwerkelijk nodig is. De meeste mensen komen tijdens hun leven niet in een situatie terecht waarbij een conflict of zaak moet voorkomen bij de rechtbank.

Dat wil echter niet zeggen dat een rechtsbijstandverzekering overbodig is. Komt het wel een keer tot een proces, dan kunnen de kosten bijzonder hard oplopen. Bovendien kan een rechtsbijstandverzekering ook buiten rechtszaken nuttig zijn, omdat lang niet alle conflicten daadwerkelijk hoeven voor te komen bij een rechtbank.

Verzekeringsbaas.nl bespreekt de afwegingen bij het wel of niet kiezen voor een rechtsbijstandverzekering.

Mogelijke conflicten voor rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering dekt een groot aantal kosten die kunnen komen kijken bij een juridisch conflict. Een dergelijk conflict kan allerlei gedaanten aannemen. Het kan gaan om een woonconflict met een verhuurder of de VVE, maar ook met buren.

Daarnaast kan een rechtsbijstandverzekering van pas komen bij een arbeids- of verkeersconflict. Met name in het eerste geval kunnen de kosten snel hoog oplopen.

Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een overtreding van het arbeidscontract (volgens één van beide partijen), zoals het overtreden van een non-concurrentiebeding.

Met name wanneer de belangen groot zijn, is de kans relatief groot dat een dergelijk dispuut moet voorkomen bij de rechter, bijvoorbeeld omdat de werkgever een boetebedrag eist en je het hier zelf niet mee eens bent.

Proces- en advocaatkosten lopen al snel bijzonder hoog op, met gemak in de duizenden tot soms zelfs tienduizenden euro’s. In dergelijke gevallen verdien je de betaalde premie van de verzekering snel terug.

Nog nooit een conflict gehad?

Tegelijkertijd komen veel mensen niet of nauwelijks in conflicten terecht waarbij mogelijk een proces een oordeel moet vellen.

Dit hangt ten dele ook af van de eigen instelling. Veel mensen willen bijvoorbeeld bij een woonconflict (denk aan lekkage of vergelijkbaar) vooral de schade oplossen en zitten niet te wachten op een langlopend proces rond de schuldvraag.

Hetzelfde geldt voor arbeidsconflicten, waarbij veel mensen bij een conflict liever van baan wisselen dan de discussie aan te gaan met de (vorige) werkgever.

Toch zijn er ook situaties waar je er niet aan kunt ontkomen. Heb je in een dergelijk geval geen verzekering, dan kan een proces soms zelfs tot een persoonlijk faillissement leiden. In een dergelijk geval zijn de kosten voor de premie zonder meer de investering waard.

Niet alleen weet je dat een proces of dispuut geen extreme (financiële) gevolgen heeft voor je, het biedt ook een gevoel van rust om te weten dat je gesteund bent bij een conflict door de verzekeraar.

Zaken om op te letten

Probeer je de juiste rechtsbijstandverzekering te vinden, let dan met name op de premie en de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Veel verzekeraars hebben een aantal uitzonderingen van conflicten die niet ongebruikelijk zijn, maar niet gedekt worden onder de rechtsbijstandverzekering. Dit gaat vaak om specifieke gevallen in bijvoorbeeld het verkeersrecht of arbeidsrecht.

Probeer een goedkope rechtsbijstandverzekering te kiezen, maar laat de dekking leidend zijn voor de uiteindelijke keuze voor een rechtsbijstandverzekering. Dit kan het verschil vormen tussen alle kosten voor eigen rekening en een proces dat je grotendeels uit handen kunt geven bij de verzekeraar.

Close